4 nov 2009

Reacties De magere jaren

/
Posted By
/
Comments6
/

odb 01 omslag voor mediumOp mijn artikel
De magere jaren, dat op 2 en 3 november op de Achterpagina van NRC Handelsblad verscheen, krijg ik sympatieke reacties.

Een Rotterdamse, geboren in 1940, mailde mij welke herinneringen aan oorlogseten het artikel bij haar opriep.

oorlogsmenu Piet EggenEen ander mailde mij over een eigen collectie oorlogsrecepten die nu bij het NIOD in te zien zijn.

En iemand stuurde mij een scan van een humoristisch ‘menu’ uit 1941 dat hij in een kookboek had gevonden.

Zal ik er nog verder over schrijven, wordt mij gevraagd.
Dat hangt wellicht af van de bijdragen die mij nog in de schoot vallen.
Hartelijk dank allemaal! Ik ben blij met alle informatie.

Voor de facsimile-uitgave van De magere jaren hebben wij nog geen uitgever gevonden, maar we zijn druk aan het zoeken. Vermaak je intussen vast bij de Koninklijke Bibliotheek met koken in oorlogstijd.

6 Responses

 1. Michiel

  Erg goed stukje op de achterpagina. Heb ik met plezier gelezen.Ik heb zelf ook een kookboek uit die tijd,uitgegeven door de Nederlandse Vereniging voor Huisvrouwen met tussen alle recepten gestencilde eigen recepten van waarschijnlijk een vrouw die in een instellingskeuken werkzaam was in de oorlogsjaren.Uigebreide recepten op goed leesbare stencils (paarse inkt) Ik zie uit naar de facsimile uitgave.

 2. Henri Defoer

  Van mijn moeder heb ik nog een kookboekje uit 1943, “KOKEN… NU, recepten voor distributie en oorlogstijd” van Mia de Kok.
  Ik neem aan, dat u het kent. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u het komen inzien.

 3. Albertine Ellis

  Geachte mevrouw de Rooij,

  ooit had ik een oorlogskookboek, maar aangezien ik het niet meer kan vinden in mijn boekenkast, heb ik het kennelijk een keer weggeven. Het is denk ik iets anders dan dat van de heer Defoer, in mijn herinnering is het dik en gebonden, niet een boekje.
  Misschien hebt U toch nog wat an deze summiere mededeling.
  Vriendelijke groet, Albertine Ellis

 4. Albertine Ellis

  Een aantal jaren geleden opende Jan Wolkers de Dodo-tentoonstelling van het Zoölogisch Museum Amsterdam en vertelde het recept voor soep van meeuw:
  Doe de meeuw in een pan met een baksteen; bedek met water en zet op het vuur. Als de baksteen gaar is gooi je de meeuw weg.

  Het zal wel een mop zijn die in de oorlogsjaren rondzong.

Leave a Reply