Dit

is
Winter in Lemmer; Sieneke de Rooij
9 jan 2015

Scheepsramp op IJsselmeer 70 jaar geleden: Lemmerboot gezonken; dertien doden

/
Posted By
/
Comments1
Lemmerboot JAN NIEVEEN, Harry Groot, Sieneke de Rooij

de Lemmerboot Jan Nieveen verlaat de sluis van Lemmer (foto Harry Groot)

Op 9 januari is het exact 70 jaar geleden: een scheepsramp uit 1945. In de nacht van 8 op 9 januari 1945 voeren op het IJsselmeer de twee Lemmerboten Jan Nieveen en Groningen IV op elkaar. Door de oorlogsomstandigheden voeren de beide schepen verduisterd. Er waren dertien doden te betreuren.

Je las er al meer over op deze site, want het is ook een verhaal uit mijn familie: mijn oma was een van de overlevenden van dit drama. Zij overleefde de ramp doordat ze net op tijd kon overspringen van het zinkende schip op het rammende schip. Het komt voor in mijn boek De boot naar Lemmer.

9 januari 1944

Enkele dagen na de ramp staat het bericht in de krant.

De beide Lemmerboten onderhielden in de hongerwinter van 1944-1945 de zgn. ‘Levenslijn’ tussen Amsterdam en Friesland. Aan het eind van de oorlog heerste er hongersnood in Nederland, vooral in de grote steden. Met deze schepen konden mensen nog naar de boeren reizen om eten te halen. Er werd niet alleen voedsel gesmokkeld, maar ook mensen. Vele onderduikers vonden nog een schuilplaats in Friesland. De stoomschepen waren erg geliefd. Veel oudere Amsterdammers en Friezen herinneren ze zich nog goed en missen ze nog steeds.

Bij de ramp van 8/9 januari verloren dertien mensen het leven. Zij konden het zinkende schip de Groningen IV niet meer op tijd verlaten, omdat ze opgesloten zaten.

Winter in Lemmer; Sieneke de Rooij

Winter in Lemmer

Op 8 en 9 januari lees ik altijd hun namen door. Het waren A.M. Jans, A. van der Veen, P. Henschen, C.J. Sunotel, K.G. van der Paverd, J.J. Groenendaal, J. Postma, G. de Vries, J. van Anderen, G. Gronnotte, M.C. Jansen, E.J. Kuijper en A. van der Veld.

Vandaag vertelde ik in het radioprogramma AmsterdamFM vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam over De boot naar Lemmer.

1 Response

 1. Koop Bakker

  Goedemiddag mevrouw de Rooij,

  Is het boek de De boot naar Lemmer nog ergens te koop?
  Bij bol.com is het boek uirverkocht.
  Ben zeer geintresseerd in het boek ik ben namelijk een kleinzoon van Jouke van der Bijl de reserve kapitein op de Jan Nieveen.
  Als kind mocht ik vaak mee op de nachtreis van de Jan Nieveen en werd s’morgens in de Oranjesluizen weer gewekt maakte aan de kade hetlossen laden mee en met de dagreis weer terug naar Lemmer super en spannend.

  Vriendelijke groet

Leave a Reply