Biografisch schrijven

Sieneke de Rooij Levensverhalen – iedereen heeft ze.
Korte verhalen of een epos over vele generaties. Griekse tragedies en moderne soaps. Sommige zijn poëtisch als een haiku van drie regeltjes, waarin het hele leven in natuursymbolen verpakt zit. Andere zijn brute horror of spannende thrillers.

Familiemozaïeken – vertel ze, bewaar ze, schrijf ze en lees ze.
Levensverhalen schrijven is voor alle leeftijden!

Achtergrondinformatie

Sieneke de Rooij Familie- en levensverhalenBiografisch schrijven omvat (auto)biografisch schrijven, familieverhaal en levensverhaal schrijven. Dit brede gebied kán onder het genre literaire non-fictie vallen.

Er is veel onderlinge overlap tussen de gebieden, en ook vermenging met andere vormen van ‘schrijven over het leven’. In het Engels wordt het wel Life Writing genoemd, waarvan Memoir het genre is dat wij het eigen levensverhaal noemen, of autobiografisch schrijven.

Wat zijn de verschillen:

  • Onder familieverhalen verstaan we verhalen uit/over een of meer families. Je kunt ze in non-fictie of fictie verwerken.
  • Het levensverhaal is het verhaal van een persoon. Levensverhalen worden vaak in opdracht geschreven. In Nederland is er een grote community van vrijwilligers die zich bezighouden met levensverhalen van ouderen.
  • Autobiografisch schrijven: het eigen verhaal schrijven.
  • Genealogie, stamboomonderzoek, kan een onderdeel vormen van levensverhaal schrijven. Genealogisch schrijven is het verwerken van de resultaten van stamboomonderzoek in aansprekende verhalen.

Voor alle genres geldt: alle vormen, perspectieven en structuren zijn mogelijk. Zo kun je autobiografisch schrijven in gedichten, zoals de mooie poëziebundels van Jos Versteegen Zijn overhemden op jouw huid en Een huis verlaten laten zien.

Wat je ook wilt schrijven, het is heel nuttig om een algemene cursus creatief schrijven te volgen.  Een schrijfcursus brengt je in contact met diverse genres en vele schrijftechnieken. Ook belangrijk als je met het levensverhaal aan de slag wilt gaan!