Belangrijke vragen om mee te beginnen
Een goed begin is om te bedenken wat het doel van je verhaal is. Voor wie wil je het schrijven en waarom? Dit zal je helpen om de vorm te vinden, de toon die je wilt aanslaan, de omvang die het verhaal moet krijgen.
Realiseer je: is het puur voor mezelf, of zullen anderen het ook lezen? En in het tweede geval: wie zijn die anderen, ken ik ze of niet, hoe oud zijn ze, wat weten ze van de achtergronden van mijn verhaal?
Ga ik het over familiegeheimen hebben, pijnlijke gebeurtenissen blootleggen? Voor wie kan dat problematisch zijn, zal ik daar rekening mee houden, hoe moet ik daarmee omgaan?
Ook je werkwijze is relevant. Ga je er alleen aan werken, of samen met iemand anders? Ook een schrijfestafette kan een aanrader zijn: een groter aantal mensen werkt samen, iedereen schrijft een stuk.
Het begin is vaak veel denkwerk. Het kan lang duren voordat je in gedachten hebt uitgepuzzeld hoe je aan de slag zult gaan. Je werk speelt zich af bij de bushalte, in wachtkamers en op de fiets. Maar vergis je niet: al die tijd rijpt je plan en uiteindelijk komt het moment dat je er klaar voor bent om achter de computer te gaan zitten en erop los te typen.
Kijk hierboven onder Biografisch schrijven bij de onderwerpen waarover je meer wilt weten. Daar doe ik voorstellen voor de aanpak van je eigen levensverhaal of familieverhaal.