Zelfportret

Sieneke de Rooij | liefhebber van taal, tekst en informatie | schrijver, redacteur, corrector | schrijfdocent en schrijfcoach

Sieneke de RooijDe eerste vier jaar van mijn leven verveelde ik me dood (1961-1965). Wist ik veel, dat je behalve plaatjes ook letters had?  Hier doe ik mijn opa na, die altijd zat te roken.

Toen kwam mijn vader met een Leesplankje thuis, hij leerde me lezen en ik was gered! Ik begon met Ot en Sien, omdat ik een achterkleindochter van Sien uit dat boek ben. Lezen en schrijven horen sindsdien tot de belangrijkste activiteiten in mijn leven.

voorlezen600Taal en tekst zijn mijn grote liefde. Ik lees alle letters die ik tegenkom: van de shampoofles na het opstaan tot het laatste gedicht voor het slapengaan. Dwangmatig corrigeer ik menukaarten en de onderkant van plastic bekertjes. Automatisch redigeer ik mee als ik vertalingen lees. Maar daarnaast ben ik nog wel een beetje normaal: ik houd ook van fietsen, schaatsen, cello spelen, schilderen, fotograferen en computeren, door een museum slenteren en van een concert genieten, en van voorlezen.

Ook mijn werkleven draait om taal en informatie, lezen en schrijven. Jarenlang was ik redacteur bij verschillende uitgeverijen (Meulenhoff, Meulenhoff Educatief, Gottmer/Becht). In die tijd heb ik ook enkele jaren een eigen praktijk voor hypnotherapie gehad. Hypnose en schrijven hebben veel met elkaar te maken, als je ervoor open staat. Het gaat om de creativiteit van het brein.

Ik was kort webredacteur voor een van de stadsdelen in de gemeente Amsterdam. Daarna werkte ik als adviseur Schrijven bij achtereenvolgens Stichting Schrijven, die is opgegaan in de landelijke adviesinstelling Kunstfactor, nu gefuseerd in het Landelijk Kenniscentrum voor Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA).

In 2013 richtte ik samen met dichter en docent Margriet van Bebber Dactylus | academie voor schrijfdocenten op. De eerste twee jaar was ik de coördinator van deze specialistische opleiding die schrijfdocenten opleidt en bijschoolt. Er zijn sindsdien drie jaargangen afgerond. In 2018-2019 ben ik in de vierde ronde als hoofddocent actief en lever ik samen met Benny Lindelauf weer tien kersverse schrijfdocenten af. Sinds de oprichting ben ik actief lid van het Netwerk Schrijfdocenten.

Sieneke dMijn eigen werk werd uitgegeven vanaf 2000. Sinds 2010 ben ik ook docent creatief schrijven. Ik moedig kinderen en volwassenen aan om zelf te schrijven en meer met hun teksten te doen. Zo hoop ik steeds meer mensen met het plezier van schrijven op te zadelen.
Als schrijver en redacteur help ik mensen van alle leeftijden met hun diverse soorten teksten op weg.