De boot naar Lemmer

De boot naar Lemmer, Sieneke de Rooij

Project Description

De boot naar Lemmer Sieneke de Rooij

Meest gehoorde compliment: ‘Een boek om in één adem uit te lezen!’
Een waargebeurd verhaal over de Tweede Wereldoorlog in Nederland

4 december 1944. Jan de Rooij uit Voorburg, 12 jaar, reist in zijn eentje naar Friesland. Daar zal hij een tijdje bij familie logeren, zoals veel kinderen uit het westen. Zo hebben zijn ouders en zijn kleine broertje en zusjes meer aan de voedselbonnen, en krijgt hijzelf als jongen in de groei voldoende te eten.
Hij past zich snel aan in Friesland en voelt zich thuis bij tante Heiltje en oom Henk. Toch blijft hij zich ongerust maken over zijn familie in Voorburg. Wat kan hij nu nog bijdragen aan hun voedselsituatie in de schaarste van de hongerwinter?

De boot naar Lemmer Sieneke de Rooij8 januari 1945. Twee schepen die de verbinding tussen Amsterdam en Friesland verzorgen, de Groningen IV en de Jan Nieveen, varen in het stikdonker over het ijzige IJsselmeer. Ze moeten verduisterd varen, net zoals de steden verduisterd moeten zijn. Het is hartje winter, het vriest hard en Jans moeder Grietje zit op de Groningen IV.
Grietje Bartlema is op weg van Lemmer naar Amsterdam. Op haar fiets zitten twee fietstassen vol eten dat ze met Jan in Friesland bij elkaar heeft gesprokkeld voor haar hongerende gezin in Voorburg.
Dan varen de beide schepen met een donderende klap op elkaar. De Groningen IV maakt direct water en begint snel te zinken, de passagiers van het schip beginnen in paniek over te springen op de Jan Nieveen.
‘Spring dan meisje, springen!’ roept de kapitein van de Jan Nieveen Grietje toe. Maar zij wil haar tassen met het kostbare eten niet laten liggen…
Hoe zal het aflopen met Jan en zijn moeder?

Echt gebeurd in de hongerwinter: een vergeten Friese geschiedenis

 • de boot naar lemmer Sieneke de Rooijvoor jongeren van 10 tot 15 jaar en hun (groot)ouders
 • Tweede Wereldoorlog; hongerwinter; hongertochten
 • kinderen overwinteren in Friesland
 • het machteloze wachten op het einde van de oorlog
 • Lemmerboot: levenslijn tussen Amsterdam en Friesland
 • Scheepsramp op het IJsselmeer met Jan Nieveen en Groningen IV
 • 71 jaar geleden in december 2015 – mei 2016

Media over De boot naar Lemmer: een filmpje, een tentoonstelling; een tv-uitzending en een radio-uitzending

Bestel eBook of paperback

E-book De boot naar Lemmer Sieneke de RooijeBook / foto-eBook cadeau!
Het eBook kun je hier bij mij bestellen; bij het eBook krijg je een uniek foto-eBook cadeau. Met originele foto’s van de echte hoofdpersonen uit het verhaal! Vermeld bij je bestelling welk format je wilt ontvangen.

 • Prijs van het eBook € 9,95; Epub zonder DRM, download.
  Dit eBook is beschikbaar in de bestandsformaten ePub en MobipocketJe kunt een ePub-bestand lezen op een eReader (zoals de Kindle, Kobo of vele andere merken), op een tablet (zoals de iPad) of op je PC met bijvoorbeeld Adobe Digital Editions. Je krijgt een handleiding voor het openen van de eBookbestanden meegeleverd.

Paperback
Wil je toch liever een papieren boek? Je kunt de gloednieuwe paperback direct bij mij bestellen.
Boekhandels krijgen van mij 20% korting. En tot slot: het boek staat ook op bol.com.

Paperback oude omslag
En tot slot: sommigen vinden het oude blauwe omslag toch mooier dan het nieuwe groene voor jongeren. Het oude boek kun je nog direct bestellen in de webshop van ShopMyBooks. Houd rekening met een levertijd van ruim een week.

 • Prijs van de paperback € 15,- ; bijkomend de verzending per post (binnen Nederland € 3,50).
  Wil je een gesigneerde paperback, bestel dan direct bij mij via sieneke@sienekederooij.nl Het duurt dan wel wat langer voordat je je boek in huis hebt.

De boot naar Lemmer © 2009 Sieneke de Rooij, Amsterdam. Nieuwe uitgaven 2013.

Deze jeugdroman werd onverwacht populair bij ouderen. Nu is het een boek voor hele families om met alle generaties over na te praten.