20 jun 2012

Vattertje

/
Posted By
/
Comments2
/
Vattertje

Vattertje Bart

Vandaag dacht ik ineens aan het vattertje. Dat komt natuurlijk door de naderende vakantie, al ben ik niet van plan te gaan kamperen.

Wie gebruikt er nog een vattertje? Tegenwoordig heet hij Aluminium Pannengreep, je koopt hem nog steeds bij kampeerwinkels (hiernaast de Bart uit de collectie van De Vrijbuiter).

Wij hadden vanaf medio jaren zestig zo’n vattertje dat verboog. In 1973 kampeerde ik met broertje Jan, we waren lekker alleen zonder ouders. Het regende dagenlang. We kochten goedkope alcohol (bessenwijn) en het ultieme kampeergerecht wittebonen-in-tomatensaus. Liggend op onze buiken plaatsten wij de aluminium pan met grijprand op het butagasje vóór in de lage tentopening, precies zoals we geleerd hadden dat het NIET moest, maar ja, het plensde zo en het stond stabiel en de bonen werden warm en geurden heerlijk in de regen.

Maar het vattertje was verbogen. Dus de pan gleed eruit. Alle dampende bonen voor de ingang van de tent (en vast ook de helft erin). Vol zand en dennennaalden; ons lievelingsgerecht zag er ineens wat kotserig uit. We zullen het wel hebben opgelost met rondo’s.

Toch dacht ik vandaag met liefde en weemoed aan het vattertje. Zo zie je: wanpresteren is niet altijd slecht voor je imago.

2 Responses

  1. Ja! Ik ken het vattertje nog. Wij hadden er ook een en van die randloze aluminium pannen. Mijn moeder kon toveren met die pannen en dat vattertje: een viergangen maaltijd op de camping in Frankrijk, iedere dag weer.
    -Mina

  2. Sieneke

    Ja, onbegrijpelijk hoe onze moeders daarmee toverden hè? Maar randloos – en dan toch met dit vattertje? Dat vind ik moeilijk te vatten 😉

Leave a Reply