4 okt 2011

Familiegeschiedenis in 2-minutenfilmpjes

Le Québec – une histoire de famille is een prachtig project van de Franstalige Canadese provincie.

De tv-zender TVA uit Québec, Canada, komt met een heel nieuwe tv-format op het gebied van familiegeschiedenis: Le Québec, une histoire de famille. De geschiedenis van Québec wordt uitgelegd aan de hand van 52 mini-documentaires waarin bekende families uit Québec de revue passeren. Het woord “mini” in mini-documentaires moet je erg letterlijk nemen, ze duren namelijk maar twee minuten. TVA noemt ze zelf capsules. Iedere capsule wordt in één week zes keer uitgezonden; op maandag, woensdag en vrijdag steeds twee keer.

De teksten zijn in het Frans-Canadees, een wat ongebruikelijk accent, maar toch goed te volgen en zeer de moeite waard. Wil je de tekst nalezen, dan klik je op Lire le script de la capsule. Verder kun je per verhaal meer foto’s, video’s en documenten bekijken Erg mooi is bijvoorbeeld het verhaal van de familie Nguyen met hun geschiedenis als Vietnamese bootvluchtelingen.

Een idee om zelf eens een boel kleine filmpjes te maken? Met de fotocamera of telefoon en een simpel programmaatje als Windows Live Movie Maker is het te doen.

Leave a Reply