20 feb 2013

Afscheid van Utrecht

/
Posted By
/
Comments4
/

Sinds januari werk ik niet meer in Utrecht op mijn vaste plek aan de Kromme Nieuwegracht achter de Dom. Ik heb al op vele manieren afscheid genomen van de mensen met en voor wie ik werkte, maar ook het afscheid van Utrecht hoort erbij.

Wat ben ik van dit prachtige historische centrum gaan houden, en vooral van de Dom. Vier jaar lang liep ik ’s ochtends door de Zadelstraat en zag de Dom, altijd mooi, in weer en wind, in alle jaargetijden. En dan dat heerlijke carillon! Ik schreef er een gedicht over dat ik hier ten afscheid aan Utrecht wil publiceren.
Dag Dom, ik houd van jou.

DOM, gedicht Dom, gedicht Utrecht, poëzie Utrecht, poëzie Dom; Sieneke de RooijLoop langs de Dom

Je bent geen vreemde op dit plein,
je dwaalt al jaren langs de Dom
en je gedachten
draaien om
de ambachtslieden
die hier werkten.

Glasmeesters, loodzetters.
Dakdekkers, houtsnijders.
Steenhouwers, touwslagers,
klokhijsers.

En andere zielen
die niets merkten,
die hier biechtten
knielden en zich sterkten
zonder bloed te zien
in de gekleurde zonnevlekken
op de zuilen of zweet
in de voegen van de zerken.

De velen die van de steigers vielen.
Die ene die van de toren sprong.

Loop langs de Dom.

 

4 Responses

 1. Joost Groenboer

  Hoi Sien, mooi gedicht hoor.
  Ik kan me voorstellen dat je de Dom mist. Utrecht is echt prachtig.
  Groetjes Joost

 2. Voor Sieneke!

  mooi gedicht

  mooie Dom

  ga ik terug

  ik wil

  ik kom

  de Dom breng ik een zoen

  stilte van de vroege stad

  het carillon

  wat doet me dat

  een keer terug

  en dan niet weer

  afscheidzoenen

  doet me

  zeer

  Inge

Leave a Reply