27 dec 2009

40 jaar bril!

/
Posted By
/
Comments10
/

bril 1 1969Het schiet mij ineens te binnen dat ik dit jaar 40 jaar brildrager ben. En met plezier! Nooit een dag een hekel aan het ding gehad.

Stel je voor hoe erg het was: ik zat met Marlieke achterin de 3e klas Zeewijkschool, Beverwijk. Rustig fluisterend las zij mij de hele dag alles voor wat op het bord verscheen, want ik zag eigenlijk al geen hand voor ogen meer. Wij beiden dachten er niet bij na, vonden het waarschijnlijk volstrekt normaal. De een ziet, de ander niet. Geen probleem, toch? Omdat wij helemaal niet lastig waren bleef mijn handicapje onopgemerkt.

bril 3 ca. 1976Mijn vader stond met mij aan de sluizen van IJmuiden en vroeg mij hoe het schip heette dat daar voorbij kwam. ‘Welk schip?’ vroeg ik, terwijl de oceaanstomer als een flatgebouw voor ons langsschoof. ‘Bwôoooh…’ alleen aan de prachtige misthoorn, die ik ’s avonds ook vanuit mijn bed in Beverwijk kon horen, wist ik dat er überhaupt sprake was van een schip.

Tijd voor de opticien. Toen ik voor het eerst met mijn brilletje (1969, vlindermodelletje) naar buiten stapte ging er een wereld voor me open. Wát?! Blaadjes aan de bomen, bakstenen in de muren, zandkorrels op straat? Was er zoveel meer te zien dan gekleurde vlekken en bewegende vormen?

bril 2 1982Iets van het ludieke en psychedelische van de wereld ging wel verloren, maar er kwam een hoop voor terug. Ik realiseerde me dat ik zonder bril eigenlijk nergens was. Ik begon mij zorgen te maken hoe het verder zou moeten als het oorlog was, en mijn bril zou breken tijdens de vlucht voor een bombardement. In die tijd had ik namelijk nog geen reservebril.
Een doodenkele keer (vorig jaar bij het overhaast verlaten van mijn huis bij een uitslaande brand bij de buren) denk ik nog wel eens: handtas, sleutels, BRIL! En ik bewaar natuurlijk altijd mijn vorige bril bij het bestellen van nieuwe glazen. Voor op vakantie, voor 11 september, voor na de tsunami.

bril 5 1982Na het vlindermodelletje kwam Buddy Holly, later onder invloed van vriend Mark de vliegtuigbril met lichtgetinte glazen.
Tussentijds de lenzen geprobeerd, maar dat eindigde na 9 maanden martelen in een oogontsteking en ik keerde opgelucht terug naar de bril. Is je oog soms gemaakt om er stukken plastic in te stoppen? Nee, zoals we nog dagelijks aan vele lenzendragers kunnen zien.

bril 6 1985Brillen, ik houd van jullie.
Samen zullen we oud worden.
Nog vele jaren!

(PS. Was de eerste niet de hipste? Graag jouw mening!)

10 Responses

 1. Jeannette

  Ja brillen van de jaren zestig-zeventig komen weer terug:).
  Ik ben nu compleet afhankelijk van de leesbril. Dus ook langleve de leesbril en zonnebril!
  Jeannette

  1. O ja, de leesbril. Dat heb ik nog niet eens durven vertellen: ik heb nu nieuwe glazen in 3 lagen moeten bestellen: voor veraf, computerafstand en lezen. Met lezen gaat het stees moeilijker. De opticien zei: ‘Als je de krant op de grond wilt gaan leggen moet je echt wel aan een leesbril.’

  2. dieandererob

   Heb je ook een computerstand? Wil ik ook! Ik zit nu te klooien met m’n leesbril – waarvoor mijn scherm eigenlijk net iets te ver weg is.

  3. Ja, dat heet Computerbril, vraag bij je opticien. Je hebt dus ook alles in één, maar dat is wel wennen (schijnt, ik moet het nog proberen). In laagjes kijken: hoog voor ver, midden voor scherm, laag voor lees.

 2. dieandererob

  Ik vind dat voorlaatste Loeshaasdijkmodel ook wel wat hebben… Wist je trouwens dat Loes Haasdijk vroeger een brillenwinkel had? Dat gelooft nooit iemand, maar ik heb het met eigen ogen gezien.
  In Alkmaar.

 3. dieandererob

  De een z’n dood is de ander z’n info. Nu blijkt uit diverse publicaties na haar heengaan dat de betreurde ten eerste Lous heet – en niet Loes – en dat ze geen brillenwinkel, maar een winkel in luxe dameskledij had. Wel in Alkmaar, dat dan weer wel.

  1. Ja, wat vreemd hè? Zo denk je nooit aan Lous, zo hebben we het over haar en zo… Ik vond het een leuke vrouw trouwens. Haar kleding net zo mooi als haar brillen!

 4. Dag Sieneke,

  wat een leuk en ook positief verhaal over je jubileum als brildraagster, heb het met plezier gelezen. Zelf heb ik onlangs ook mijn 40-jarig bril jubileum gevierd, maar dan als verzamelaar van brillen. Het afgelopen jaar heb ik tientallen photo shoots gedaan met modellen die poseren met een (min of meer) bij hun eigen bril sterkte passende selectie brillen uit mijn verzameling. Tot volgende week donderdag zijn 40 (alweer dat getal 🙂 van die portretten te zien op mijn expositie “Ladies behind Crystal Veil” in Enschede. Bij de opening van de expositie hebben tien van mijn modellen een catwalk gelopen met de mooiste brillen. Vriendelijke groet en nogmaals mijn compliment!

  Rob van Dijk, Enschede

  1. Dag Rob, dank voor je sympatieke reactie. Er zijn meer brillenliefhebbers dan we denken. Maar met jouw collectie wist je dat allang. Hartelijke groet, Sieneke

Leave a Reply