Dichten in detentie

Hoe ga je het veroveren.
Met splinters die je moet verwerken.

Dichten in detentie. Ideeën en vertrouwen vangen verscheen vandaag in pArt, Nieuws over kunst van mensen met een handicap.

Wat doet een verhaal over gedetineerden die gedichten schrijven in een blad over kunst van gehandicapten?
Ik schrijf regelmatig voor pArt over schrijven door mensen met beperkingen. Meestal gaat het om lichamelijke of geestelijke beperkingen. Zo schreef ik onder andere over een dichtersgroep van mensen met niet-aangeboren hersenletsel en over dichteres Olga Burova, die hersenletsel opliep door een virus.

Detentie is ook een vorm van beperking. Dat een gedetineerde zijn gevangenschap aan zichzelf te danken kan hebben, doet niets af aan het feit dat zijn ontwikkeling wordt afgeremd. Ondanks grote bezuinigingen zijn er gelukkig nog gevangenisbibliotheken. Meest uitgeleende genre uit deze biebs: poëzie.

Poëziedocente Trees Steeghs van het Huis van Gedichten ondernam een proefproject om gevangenen gedichten te leren schrijven. Haar ervaring uit het werken met andere groepen mensen die ’tijdelijk onderaan de ladder staan’ gaf haar een stevige basis voor het experiment.

Er zijn indrukwekkende teksten uit gekomen. Maar belangrijker: het project gaf de mannen zelfvertrouwen, een manier om anders naar zichzelf en elkaar te kijken, een glimp van visie op de toekomst.
Download het artikel Dichten in detentie en geef het door als je wilt.

Die ene kamer is zoveel groter doordat
de sfeer op die plek juist vol liefde is gevuld

2 reacties op “Dichten in detentie”

  1. Berri Sciarone avatar
    Berri Sciarone

    Wat een goed initiatief. Het verbaasd mij dat poëzie het meest uitgeleend word in de gevangenis. Het is over het algemeen, vind ik, niet heel makkelijk te lezen. Waarom mij het dan verbaasd? Omdat mijn vooroordeel is dat mensen in de gevangenis over het algemeen niet hoog geschoold zijn, en dit niet makkelijk kunnen lezen.
    Alhoewel je niet hoog geschoold moet zijn, eerder een bepaalde sensitiviteit hebben, om poëzie te kunnen lezen. Dit verbaasd mij weer niet bij mensen in detentie.
    In poëzie zich kunnen uiten, in een situatie die weliswaar door eigen verantwoordelijkheid is ontstaan. Aan dezelfde kant, denk ik, kan ik me voorstellen dat door verdiepen in de voorgeschiedenis van een groot aantal gedetineerden, die situatie ook weer niet uit de lucht is komen vallen.
    Prachtig, om aan je gevoelens woorden te leren geven. Om je complexe situatie en werkelijkheid, in een aantal zinnen te leren vangen. Hierna een cursus creatief schrijven voor gedetineerden?

    groetjes Berri

    1. Sieneke avatar

      Lieve Berri, dank voor je waardering voor dit project! Heb je het artikel gedownload? Dan vind je meer info over hoe de cursus creatief schrijven voor gedetineerden uitpakte. Zelf vond ik dat een mooi verhaal om te horen van Trees Steeghs en ik ben pArt dankbaar dat zij dit onderwerp wilden oppakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *