De boot naar Lemmer

3D Cover De boot naar Lemmer v7 DEF-2Een waargebeurd verhaal over de oorlog in Nederland

bestel direct het ebook  of  bestel een paperback bij de auteur

Meest gehoorde compliment: ‘Een boek om in één adem uit te lezen’

4 december 1944. Jan de Rooij uit Voorburg, 12 jaar, reist in zijn eentje naar Friesland. Daar zal hij een tijdje bij familie logeren, zoals veel kinderen uit het westen. Zo hebben zijn ouders en zijn kleine broertje en zusjes meer aan de voedselbonnen, en krijgt hijzelf als jongen in de groei voldoende te eten.
Hij past zich snel aan in Friesland en voelt zich thuis bij tante Heiltje en oom Henk. Toch blijft hij zich ongerust maken over zijn familie in Voorburg. Wat kan hij nu nog bijdragen aan hun voedselsituatie in de schaarste van de hongerwinter?

Jan op bruiloft tante Heiltje en oom Henk mei 19448 januari 1945. Twee schepen die de verbinding tussen Amsterdam en Friesland verzorgen, de Groningen IV en de Jan Nieveen, varen in het stikdonker over het ijzige IJsselmeer. Ze moeten verduisterd varen, net zoals de steden verduisterd moeten zijn. Het is hartje winter, het vriest hard en Jans moeder Grietje zit op de Groningen IV.
Grietje Bartlema is op weg van Lemmer naar Amsterdam. Op haar fiets zitten twee fietstassen vol eten dat ze met Jan in Friesland bij elkaar heeft gesprokkeld voor haar hongerende gezin in Voorburg.
Dan varen de beide schepen met een donderende klap op elkaar. De Groningen IV maakt direct water en begint snel te zinken, de passagiers van het schip beginnen in paniek over te springen op de Jan Nieveen.
‘Spring dan meisje, springen!’ roept de kapitein van de Jan Nieveen Grietje toe. Maar zij wil haar tassen met het kostbare eten niet laten liggen…

Hoe zal het aflopen met Jan en zijn moeder?

Een waargebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog rondom een vergeten Friese geschiedenis.

1945 Vervoerbewijs Lemmerboot

  • voor jongeren van 10 tot 15 jaar en hun (groot)ouders
  • Tweede Wereldoorlog; hongerwinter; hongertochten
  • kinderen overwinteren in Friesland
  • het machteloze wachten op het einde van de oorlog
  • Lemmerboot: levenslijn tussen Amsterdam en Friesland
  • Scheepsramp op het IJsselmeer met Jan Nieveen en Groningen IV
  • 70 jaar geleden in december 2014 – mei 2015

BESTELLEN e-book  (met foto-eBook cadeau!) of paperback.