TypeOnsite Course
Date3 feb 2016 - 30 mrt 2016
Time9.15 tot 11.45 u
PlaceOpenbare Bibliotheek Amsterdam, Javaplein
Seat0/12
Price€ 200,- met OBA-pas; € 240,- zonder OBA-pas
Buy NowBook Now
sieneke de rooij cursus creatief schrijven familieverhaal levensverhaal

Sieneke de Rooij familieverhalen

Deze cursus is voorlopig uitgesteld. Ik zal hem later in 2016 weer aanbieden.

Familie- en levensGEDICHTEN? Jazeker, dit gloednieuwe genre heb ik net ontworpen.
Wil jij familieverhalen of levensverhalen schrijven? Laat je hier verrassen: familie- en levensverhalen kunnen in allerlei genres vorm krijgen, ook in poëzie.

In deze cursus maak je kennis met een nieuw genre: het familie- of levensGEDICHT. Ik leer je werken in verschillende versvormen met hun eigen literaire technieken. Wanneer je deze inzet voor verhalen uit of over je eigen familie, krijg je een ketting van nieuwe miniatuurtjes.

In dit traject ben je acht woensdagochtenden aan de slag in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) Indische buurt (Javaplein); thuis werk je de aanzetten uit de les verder uit; je teksten worden in de les besproken.

 • sieneke de rooij cursus creatief schrijven familieverhaal levensverhaalGroepsgrootte: 8-12 volwassenen met zin in schrijven
 • Data: deze cursus wordt later in 2016 opnieuw aangeboden.
 • Tijd: 8 woensdagochtenden van 9.15 tot 11.45
 • Plaats: Openbare Bibliotheek Amsterdam filiaal Indische Buurt, Javaplein
 • Kosten: € 200,-  voor OBA-leden en € 240,- voor niet-OBA-leden
 • Aanmelden: OBA, filiaal Javaplein: mail javaplein@oba.nl onder vermelding van Schrijfcursus Ibu in de kopregel

Je kritieken zijn vakkundig en waardevol. Je wist een sfeer van veiligheid en integriteit te scheppen. Belangrijk, want schrijven is een persoonlijk en gevoelig proces. (cursiste, 2013)

Mijn cursus focust op verhalen uit jouw familie of je eigen leven.

Je kunt kiezen of je je bezig houdt met je eigen leven of dat van een ander. Ik combineer in elke les een nieuwe versvorm met een aanknopingspunt om over het leven te schrijven. Zo schrijven we diverse miniaturen die op zichzelf staan of onderling verband houden. Ook kunnen deze schetsen uitmonden in langere verhalen of fictie. Daarbij vertrekken we vanuit de basis:

 • Kennismaking: associatie- en schrijftechniek
 • Literaire technieken en versvormen (het klassieke sonnet, het vrije vers, de Japanse versvormen, light verse ofwel plezierdichten, de pantoum)
 • Inspiratiestof: stof tot nadenken is stof tot schrijven
 • Inspiratieliteratuur: voorbeelden van poëzie
 • Wat kies je uit: selecteren en laten liggen
 • Wat maak je ervan:  keuzes over vorm, genre, inhoud
 • Thuis verder: opdrachten om in alle rust op door te werken
 • Commentaar: feedback geven en krijgen
 • Afwerking: herschrijven; snoeien en schrappen, schuiven en schaven

Ik introduceer de klassieke én moderne versvormen en heb prachtige poëzie voor je in petto. Iedereen heeft aan het eind van de cursus een collectie gloednieuwe teksten over het doorleefde leven.

Levensgedichten zijn fascinerend.

Sieneke de Rooij cursus creatief schrijven Familie- en levensgedichtHet is: je geschiedenis leren kennen, je voorouders erkennen, jezelf herkennen. Biografisch (over iemand anders) of autobiografisch (over jezelf) schrijven doe je nu voor later.

Familiegedichten schrijven is leuk!

Voor ouderen, die hun geschiedenis op tijd willen vastleggen voor hun kinderen en kleinkinderen. Voor jongeren, die nieuwsgierig zijn naar verhalen van vroeger en daarin willen spoorzoeken. En voor mensen in het midden van hun leven, die de herinneringen van hun ouders willen bewaren voordat ze definitief vervliegen.

Ik geef al langer les in het schrijven van familieverhalen, want het boeit me en heeft mij zelf veel opgeleverd. En mijn cursisten ook, zoals blijkt uit mijn blog Urgentieproject.

Voor mij is er een wereld opengegaan! (cursiste, 2011)