Levenslijn

manieren om een leven in beeld te brengen

Bij coaching, therapie, outplacement of dat soort ontdekkingstrajecten komt wel eens de levenslijn aan bod. Een levenslijn schetsen geeft een mooi houvast voor het schrijven van een levensverhaal.

Een heel bruikbare werkwijze is het tekenen op een lange strook papier (behang, aan elkaar geplakte vellen, losse papieren).

  • Een horizontale lange lijn is je leven van kort voor je geboorte tot nu. Laat voldoende ruimte onder en boven de lijn.
  • Je kunt hem ook verticaal tekenen, rechtop dus. Je geboorte zit dan onderaan en je leven verloopt naar boven toe.

Nu kun je aan weerszijden van de lijn trefwoorden schrijven. Dat kun je heel creatief aanpakken, het hoeft geen wetenschappelijk document te zijn. Als voorbeeld: kijk eens bij de Aanknopingspunten, dit soort dingen kun je in je levenslijn opnemen.
Waar woonde je? Welke school of opleiding bezocht je? Wanneer kwamen welke vrienden in je leven? Welke baan had je? Kun je je alle werkkamers herinneren waar je in je werkende leven gezeten hebt?

Na een paar schetsen merk je dat je sommige perioden van je leven veel ‘voller’ kunt schrijven dan andere. Dat ligt aan je beleving van toen (hoe belangrijk was het wat je meemaakte), of aan je herinnering. Misschien ook aan verdringing, want niet alles is even fijn om weer op te rakelen.

Het kan er rommelig uitzien. Dat geeft niet, maar misschien heb je structuur nodig. Zet dan even wat streepjes op de levenslijn om bepaalde ‘vakken’ aan te geven. Zelf houd ik wel van de indeling in levensfasen. Denk aan:

  • een vak voor elke 10 jaar: 10, 20, 30 enz.
  • een vak voor elke 7 jaar: 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56, 63, 70, enz.
  • een vak voor elke 12 jaar: tot 12 jaar, 24, 36, 48, 60, 72, 84;
  • een kwart eeuw, een halve eeuw, driekwart eeuw.

Een levenslijn die veel mensen wel bij de hand hebben is een cv dat ze bijhouden voor sollicitaties. Bedenk wel: dat begint pas bij je 18e en bespreekt alleen je werkleven.
Andere levenslijnen vind je in je fotoboeken en in dozen met oude brieven en mappen met e-mails.

Vergeet vooral niet dat je familie en vrienden kunt raadplegen: ze vinden het leuk en het brengt je op interessante gesprekken over vroeger en hoe de dingen verschillend beleefd werden. Ten slotte kun je een levenslijn ook tekenen over meer dan één persoon, en over een gezin.